Een gemeente professioneel besturen en trachten in goede banen te leiden, houdt natuurlijk ook in dat er keuzes gemaakt moeten worden. Samen voor Wetteren schuift daarom zeven grote doelen naar voren. Hier werkten we 30 punten uit waarnaar we streven tegen 2030.
Een financieel gezond Wetteren, met oog voor de toekomstvisie.
- We gaan voor dalende kosten en geen extra belastingen. Tijdens de volgende legislatuur halveren we de Algemene Heffing Gezinnen voor alleenstaanden naar 45 euro (i.p.v. 90 euro).
- We beperken het eigen patrimonium tot een minimum. We gaan maximaal voor verkopen, verhuren of in concessie geven. We maken ook onze eigen gebouwen CO2-neutraal.
- We beoordelen de rendabiliteit van onze diensten en kiezen bewust voor optimalisatie.
- We laten de gemeente- en OCMW-diensten efficiënt samenwerken. Zo worden alle inwoners sneller, beter en eenvoudiger geholpen.
Duidelijke en transparante communicatie voor iedereen die in Wetteren woont, werkt of winkelt.
- De gemeente kiest voor een positieve uitstraling en dynamische communicatie, met aandacht voor specifieke doelgroepen. We zijn fier op Wetteren. Dat maken we onder meer tastbaar met een gemeentemagazine waarin inwoners, ondernemers en verenigingen aan het woord komen.
- We zetten in op continue structurele participatie, want samen weten we meer: we evalueren de werking van adviesraden en gaan in overleg met ouderen, handelaars en andere partijen.
- We voorzien duidelijke bewegwijzering in het centrum, zowel voor voetgangers als automobilisten (bijv. naar parking).
- We blijven het huidige meldpunt promoten en maken het nog toegankelijker. We gaan aan de slag met de ontvangen meldingen en zetten gerealiseerde acties in de kijker, zoals wegenwerken.
Een bruisend centrum voor jong en oud, waarbij alle actoren samenwerken en elkaar versterken.
- We vernieuwen de belangrijkste centrumwegen (bijv. Stationsstraat) volgens het winkelerf-principe. Dat betekent zoveel mogelijk parkeerplaatsen, gecombineerd met groenelementen en brede voet- en fietspaden.
- We voorzien middelen en mensen om een net centrum te garanderen. We werken hiervoor samen met burgers en rekenen op individuele verantwoordelijkheid, met een streng handhavingsbeleid. We verzekeren ook dat nutsmaatschappijen alles herstellen zoals in de oorspronkelijke staat, bijv. bij het openbreken van wegen.
- We creëren ondergrondse parking in het centrum en in winkelgebieden, waardoor het marktplein kan floreren als een groene ontmoetingsplek voor kermissen, markten en meer.
- We voeren het circulatieplan niet uit. We zorgen wel voor meer veiligheid en aangepaste, duidelijke straten voor elke weggebruiker in het centrum.
- We willen mensen stimuleren om zich te verplaatsen met de fiets. Er komen extra (overdekte) fietsenstallingen.
Een aantrekkelijke gemeente voor (jonge) gezinnen, met meer kinderopvang en kindvriendelijke (buurt)speelpleintjes.
- We voeren het speelweefselplan verder uit: een bestaand plan met alle toekomstige (in)formele (speel)plekken voor kinderen. We realiseren jaarlijks minstens 1 extra ruimte, waarbij we ook kijken naar ‘chillplekken’ voor jongeren zoals jeugdhuis SOCK.
- We investeren in voldoende betaalbare opvangplaatsen voor kinderen in samenwerking met externe partners: van onthaalouders en buitenschoolse opvang tot speelplein en meer.
- We trekken jonge gezinnen aan in Wetteren door hen toegang te geven tot betaalbaar wonen en tot een breed en toegankelijk vrijetijdsaanbod.
- We behouden en versterken de huidige sportclubs, jeugdorganisaties en -bewegingen dankzij structurele en financiële ondersteuning: van inhoudelijke begeleiding tot kwaliteitsvolle infrastructuur.
Levendige buurten en wijken waar mensen elkaar spontaan ontmoeten en beter leren kennen.
- We werken actief aan leefbare buurten en wijken door wijkbudgetten toe te kennen waarmee inwoners zelf mogen beslissen wat ze realiseren. Geen opgelegde programma’s dus.
- We behouden de identiteiten van de wijken door deze vast te leggen in ruimtelijke visies (bijv. hoogbouw, inplanting). Wijken die het moeilijk hebben (bijv. overlast, verkrotting) nemen we onder handen met een actief woonbeleid: van subsidies tot zelf panden aankopen.
- We creëren veilige en afgescheiden fietspaden op de verbindingswegen, met speciale aandacht voor schoolbuurten en bedrijvenclusters.
- We hebben aandacht voor dierenwelzijn en maken extra ruimte voor bijv. hondenlosloopweides.
Een actief veiligheids- en handhavingsbeleid.
- We zetten in op het actief handhaven van de regels: we starten een eigen handhavingscel met gemeenschapswachten en een sanctionerend ambtenaar.
- We zorgen dat wijkagenten meer zichtbaar zijn in het straatbeeld, zeker in schoolomgevingen en zones met overlast. Er komt ook een jaarlijks overleg met de inwoners.
- We versnellen de overgang naar ledlicht in openbare straatverlichting: dat is duurzamer voor het klimaat en zo kan ook ‘s nachts het licht blijven branden.
Projecten voor een toekomstig Wetteren.
- Om de toekomst leefbaar te houden, nemen we maatregelen om de klimaatuitdagingen aan te gaan. De prioriteit ligt bij wateroverlast, droogte en hittestress.
- De nieuwe Scheldebrug biedt toekomstkansen voor onze gemeente: denk aan economie, recreatie en wonen. We maken nu al een visie voor de Gentsesteenweg, de Noordlaan en de Scheldekaai.
- We toveren de locatie Dasseveld om tot een volwaardige sport- en recreatiesite met een functioneel servicegebouw. Het wordt ook de vaste plek voor speelplein WESP.
- We frissen de gemeentelijke feestzaal op zodat ze past in het brede verhaal van een creatieve culturele campus op Cordonnier. We zetten ook sterk in op de organisatie van evenementen binnen onze gemeente, met de nodige ondersteuning en met aangepaste voorwaarden.
- Het woonzorgcentrum vraagt om renovatie. We onderzoeken de mogelijkheden voor renovatie of nieuwbouw, in samenwerking met andere partners.
- Het binnenzwembad van De Warande is aan vernieuwing toe. We plaatsen een nieuw binnenzwembad, in samenwerking met externe partners, dat ruimte biedt aan recreatieve en sportieve zwemmers.